Kerstconcert

/Kerstconcert
Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Uitvoering van het Oratorio de Noël van Camille Saint-Saens, aangevuld met kerstliederen.

Met medewerking van Sheila Conolly sopraan, Olga Prosolenko alt, Erik Bomers tenor, Peter van Hoesel bas en instrumentalisten van het Zuid Nederlands Begeleidingsorkest.

Kaarten zijn te bestellen via kaarten@tilburgseopera.nl of telefonisch 0161-451961.

In 1860 componeerde Camille Saint-Saëns zijn Oratorio de Noël voor vocale solisten, gemengd koor, strijkers, orgel en harp. Het werk, gezongen in het latijn, is gebaseerd op teksten uit het Oude en Nieuwe Testament, de psalmen en evangeliën en de katholieke kerstliturgie. Dankzij de pastorale sfeer, de kamermuziekachtige instrumentatie en de lyrische solopartijen is dit kerstoratorium uitgegroeid tot een van de meest uitgevoerde werken van Saint-Saëns.

Het is zeker geen zoetsappig kerstverhaal, soms juist donderend (bij de aanstormende legers van engelen) of dreigend (over samenspannende heidenen en de mens die zich verliest in ijdelheid). Elders is de sfeer vol aanbidding, ijl en fragiel, smachtend, jubelend en vol belofte.

De jonge Saint-Saëns liet zich beïnvloeden door koormuziek van onder andere Bach, Händel, Mozart en Berlioz. Bij zijn Oratorio de Noël is de invloed te horen van L’enfance du Christ van Hector Berlioz en de Sint-Ceciliamis van Charles Gounod.