Lex_Wiersma_001

Dirigent Lex Wiersma (1966) studeerde aanvankelijk piano- en schoolmuziek aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Later verruilde hij dit instituut voor de opleiding tot symfonisch orkest- en koordirectie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Joop van Zon, waar hij in 1994 zijn studie afrondde. Hij werkte als begeleider mee aan het Internationaal Vocalisten Concours in ‘s-Hertogenbosch en was als assistent-dirigent verbonden aan de Vlaamse Opera. Hij vervolgde “post conservatoir” de opleiding tot operarepetitor bij Gabor Antalfy aan de Robert Schumann Hochschule für Musik in Düsseldorf.

Sinds 1993 was hij als dirigent verbonden aan Operavereniging Bel Canto, de eerste jaren als rechterhand van Jan Jansen, en vanaf 1997 als diens opvolger. Hoogtepunten in zijn carrière waren de uitvoeringen met Operavereniging Bel Canto van Attila, Mefistofele, Don Carlo en Le Comte d’Ory. het gezamenlijke Carmina Burana-project in 2005 en de eveneens gezamenlijke Beethovenmatinee en Mozartmatinee in 2006.

Enkele projecten als dirigent van de Tilburgse Opera waren: Het Oratorio de Noël van Camille Saint-Saëns (2016), the Armed Man van Karl Jenkins (2019) en het Mozart-Beethoven concert (2021). Hij dirigeerde alle betekenisvolle operettes meerdere malen en geldt als een specialist voor wat betreft operettes van Jacques Offenbach (Les Brigands, La Belle Hélène) en Gilbert & Sullivan (Trial by Jury, Pirates of Penzance, Mikado.)  Tot  begin september 2014 was hij ook als dirigent verbonden aan het Souvenir Opera Koor. Daarnaast is hij de vaste dirigent van het Zuid- Nederlands Begeleidingsorkest. Verder is hij verbonden aan “De Muzerije” (de muziekschool van ’s-Hertogenbosch) en werkt hij als freelance dirigent bij zowel koren als symfonieorkesten op projectbasis.